7 nejlepších tipů na dovolenou 2019

PromoKupon guarantee

Všechny slevy garantujeme. Odměna pro každého, kdo zde najde neplatnou akci!

Polovina dovolených je za námi, nicméně někteří plánuji vycestovat až v srpnu, někdo v září. Zkuste 7 našich nejlepších tipů na dovolenou. 

1. Plánujte dopředu

Ať už se jedná o váš finanční rozpočet, délku pobytu či návštěvy různých destinací, vždy plánujte dopředu. Cestujete letadlem? Zjistěte si jak rozměrné a těžké zavazadlo můžete mít v letadle. Případně, jak velké příruční zavazadlo smíte mít při sobě. Nezapomeňte na všechny elektronické zařízení s bateriemi (notebooky, powerbanky), které musíte mít právě v příručním zavazadle.

A pokud máte při sobě tekutiny (lépe řečeno kosmetiku), dejte je všechny do igelitového pytlíku. I zde platí omezení pouze do 100 mililitrů (tekutinu lze považovat i řasenku). Malé kosmetické balení najdete v každé drogérii u pokladen. Doporučujeme si přečíst přepravní podmínky u jednotlivých leteckých společností.

2. Držte finanční rezervu

Náhoda je blbec a na dovolených obzvlášť. Mějte při sobě finanční rezervu, v případě nečekaných výdajů. Než navštívíte cílovou destinaci, vyměňte část hotovosti v ČR. Pokud letíte např. do Bulharska, tak v ČR se těžko shání Leva. Obstarejte si Eura a poté si je vyměňte v cílové destinaci, ať už na letišti nebo v místní směnárně. Na některých místech je lepší platit hotovostí než kartou.  

3. Neplaťte zbytečné poplatky za výběry z bankomatu

Určitě jste to slyšeli nesčetněkrát. Dojdete k bankomatu v zahraničí a chcete si vybrat peníze. Bankomat vám nicméně nabídne "výhodnější" směnný kurz DCC neboli Dynamic currency conversion. Na displeji uvidíte přímo, kolik vás bude kurz DCC stát v českých korunách. Zpravidla bývá kurz DCC pro přepočet měny horší než aktuální směnný kurz vaší banky. Vždy vybírejte přepočet kurzu vaši banky. DCC se vyhněte obloukem. 

Dále doporučujeme zjistit podmínky výběrů z bankomatu v zahraničí. Některé banky si za to účtuji nemalé poplatky, jiné to nabízejí zcela zdarma. A pokud hledáte alternativu, jak neplatit poplatky v zahraničních bankomatech, zkuste zdarma Revolut.

4. Nezapomeňte na transfer z letiště 

Cestujete po vlastní ose? A máte už zařízený transfer z letiště? Na některých letištích to může být problém. Zjistěte si dopředu, jak se dá z letiště dostat. V některých případech se jedná o banální věc, jindy o poměrně nečekaný problém. V Evropě můžete natrefit i na letištní transfer v podobě Flixbus

5. Cestovní pojištění na poslední chvíli

Na poslední dovolené jsem zapomněl na cestovní pojištění. V této době už to není takový problém a některé pojištění nabízejí pojištění do pár minut. Nicméně je důležité si vybírat ty správné a být pojištěný v okamžiku sjednání. Třeba AXA nabízí pojištění okamžitě a se slevou -55%

Můžete se taky pojistit proti extrémním sportům, špatnému počasí nebo při zjištění alkoholu v krvi. Některé pojišťovny, v případě zjištění nízké hladiny alkoholu, vypovídají pojistné smlouvy. A pokud plánujete prodloužit dovolenou, není problém se přepojistit do pár minut.

6. Suvenýry, které vám zatopí při cestě zpátky

Některé státy mají zakázané převážet věci do jejich destinace. Jiné mají restrikce odvážet z dovolené. Typicky se jedná o mušle, hvězdice apod. Zjistěte si co si můžete dovézt domů!

7. Cestování do více destinací

Mnoho lidí rádi cestují po vlastní ose. Nicméně Pelikán nově nabízí možnost využít Multicity, kdy si vyberete více destinací při jednom výletě za výhodnější ceny. Jedná se o variantu pro lidi, kteří neradi vymýšlejí něco nového. Tak pokud ještě nemáte dovolenou zkuste tuhle variantu. 

Odpočiňte si. Nejtěžší úkol pro workoholiky, zahoďte notebooky, starosti a vypravte se svoji rodinou nebo partnerkou na dovolenou. Užijte si dovolenou a pak se vrhněte na všechny ty starosti.  


Vydáno: 23.7.2019