Kdy přezouvat na zimní pneumatiky a jak na nich ušetřit?

PromoKupon guarantee

Všechny slevy garantujeme. Odměna pro každého, kdo zde najde neplatnou akci!

Přezouvání pneumatik z letních na zimní je starost, která se každoročně na podzim týká každého vlastníka automobilu. Tedy s výjimkou těch, kteří používají celoroční pneumatiky, nebo dokonce jezdí celý rok na zimních (což samozřejmě nedoporučujeme). Pojďte se tedy podívat na trochu faktů a dokonce i zjistit, kde koupit pneumatiky levněji díky slevovému kódu.

man-with-son-loading-christmas-tree-into-roof-of-c-2022-01-19-00-01-48-utc.jpg

Kdy máme povinnost přezouvat?

Zimní (nebo celoroční) pneumatiky musíme mít na voze v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na komunikaci nachází sníh, led či námraza, nebo ji lze vzhledem k povětrnostním podmínkám očekávat. Tato povinnost také platí v případě, kdy nám to nařizuje dopravní značka "zimní výbava". Jde však o naši vlastní bezpečnost, a proto přezujte raději dřív, než až na poslední chvíli, kdy navíc bývají pneuservisy přeplněné. Zabráníte tak tomu, aby vás náhlý pokles teplot nemile zaskočil a navíc budete mít přezutí rychleji z krku a ušetříte tak i své vlastní nervy.

Proč přezouvání nepodcenit?

A proč vlastně přezouvat? Letní pneumatiky mají v zimě horší jízdní vlastnosti, tudíž je to důvodem pro naši bezpečnost a také bezpečnost ostatních účastníků provozu. Mnoho lidí však neví, že naopak i zimní pneumatiky s přibývající teplotou na suchu ztrácí své dobré vlastnosti, navíc mají vyšší hlučnost, rychleji se sjíždějí a zvyšují spotřebu. Je tedy žádoucí i před létem zajet do servisu a nechat si přezout zpátky na letní. I z hlediska peněz nás toto přezutí z výše popsaných důvodů nestojí ve výsledku tolik, kolik se v servisu jeví, ale časem se nám investice vrátí.

Mám koupit nové, nebo starší pneumatiky?

Starší pneumatiky bychom doporučili snad jen na auto, které brzy plánujete prodat, nebo předpokládáte, že neprojde další technickou kontrolou. V tomto případě doporučujeme pneumatiky pořádně prohlédnout a změřit hloubku dezénu na několika místech na pneumatice. Limit pro zimní pneumatiky jsou 4 mm (z výroby by měla mít většinou 8 mm), proto doporučujeme alespoň 6 mm vzorku při koupi. Také se podívejte, jestli není pneumatika popraskaná, nebo příliš tvrdá. Zkontrolujte datum výroby pneumatiky, které zjistíte kódem DOT, kde první 2 číslice udávají týden a další 2 číslice rok výroby. Např. číslo 2518 tedy znamená, že byla pneumatika vyrobená 25. týden v roce 2018. Stáří je po vzorku dalším důležitým ukazatelem pro kvalitu pneumatiky, protože již po 5. roce pneumatika postupně ztrácí své vlastnosti a 10. rok bychom označili jako hranici, kdy už ji raději nepoužívat. Pokud máte různě sjeté pneumatiky, u zimních dejte ty s hlubším vzorkem dozadu. Mnohé z vás to možná překvapí, ale zabrání to přetáčivému smyku při jízdě na vozovce pokrytě sněhem. Naopak u letních pneumatik bychom umístili pneu s hlubším dezénem dopředu, čímž lépe zabráníte případnému aquaplaningu.

Nové pneumatiky mají jasnou výhodu lepších vlastností. Pokud auto plánujete nadále využívat, nevidíme důvod, proč si kupovat několikrát pneu z druhé ruky za dobu, než by se nám sjely jedny nové - rozhodně se vyplatí i finančně, koupit si raději jedny nové pneumatiky od ověřeného výrobce. Nové gumy vám zaručí vyšší bezpečnost, zkrátíte brzdnou dráhu a v zatáčkách se budete cítit jistěji. S novým 8 mm vzorkem budou jízdní vlastnosti jistě ještě lepší, než s těmi z druhé ruky, které mají 6 mm. Ne nadarmo se říká, že 90% jízdních vlastností auta dělají pneumatiky. Možná je toto číslo přehnané, ale jistě jsou položkou, do které se vyplatí investovat.

beautiful-winter-forest-with-car-road-2022-09-16-03-40-33-utc.jpg

Kde koupit pneumatiky se slevou?

Sehnat slevový kód na pneumatiky je opravdový oříšek. Prodejci se do slev moc nehrnou a tak není snadné nějakou slevičku ulovit. Nám se však podařilo získat 3% kupón na pneumatiky, který najdete na našich stránkách a nové gumy vám příjemně zlevní. Na stránkách pneushop.cz najdete dobrý výběr jak zimních, tak i letních či celoročních pneu od kvalitních dodavatelů, proto můžeme nákup v tomto eshopu jedině doporučit. A pokud byste si náhodou nevybrali, mrknout ještě můžete do PneuBoss či do ehopu NejlevnějšíPneu.cz.

Vydáno: 29.9.2022