Vyplatí se pronájem mobilů a notebooků na Alze?

PromoKupon guarantee

Všechny slevy garantujeme. Odměna pro každého, kdo zde najde neplatnou akci!

Alza nově nabízí službu pronájem NEO, kde si můžete výhodně pronajmout telefony, notebooky, ale i nositelnou elektroniku či monitory. Vyplatí se tento pronájem? V čem je lepší, než si koupit zboží standardním způsobem, nebo na splátky? Čtěte dále a vše se dozvíte.

Výhody pronájmu NEO

Oproti nákupu na splátky nebo standardní koupi vás čeká mnoho výhod. Mezi ně patří, že nemusíte investovat naráz velkou částku peněz, mobil vyměníte po 1-2 letech (2-3 roky u notebooků) za nový model a pokračujete v pronájmu - získáte tedy zcela nový kus a nemusíte se starat o odprodej starého. Můžete kdykoliv po 6 měsících (18 měsíců u notebooků) zrušit smlouvu a telefon vrátit, zahrnuto máte již pojištění proti nechtěnému rozbití a krádeži - v tomto případě čekáte na nový přístroj jen nejvýše 3 dny.

Jsou zde i nějaké nevýhody?

Pronajatá věc nebude nikdy vaše. Je to jako s operativním leasingem u automobilů. Můžete si však pronajmout elektroniku relativně levně, přičemž za pořízení byste dali i několik desítek tisíc. V případě, že byste přišli o váš příjem a nebyli schopni splácet, mohli byste se dostat do nepříjemné situace, stejně tak, jako se splátkovým prodejem.

Jaké jsou ceny pronájmů?

Pronájem mobilů startuje na částce 689 Kč měsíčně za Samsung Galaxy A72 (poř. cena 11999 Kč) a končí na 2026 Kč za iPhone 12 Pro Max 512GB (poř. cena 42990 Kč). Ceny za notebooky dosahují od 695 Kč za Lenovo Yoga Slim 7 14IIL05 (poř. cena 19989 Kč) po 4139 Kč měsíčně za nejnovější MacBook Pro 16'' (poř. cena 181190 Kč). 

Jak moc se takový pronájem vyplatí?

Kousky, které jsou na Alze k pronájmu, nepatří mezi nejlevnější. Co se týče mobilů, můžete si tu pronajmout nejlevněji Samsung Galaxy A72 za 689 Kč měsíčně, který nám poslouží jako příklad. Pořizovací cena tohoto modelu je 11999 Kč. Když k pořizovací ceně připočítáme i záruku okamžité výměny a stejné pojištění, dostaneme se na částku 15641 Kč. Za rok s pronájmem NEO zaplatíte celkově částku 8268 Kč a poté můžete telefon vrátit a vybrat si úplně nový model. Na částku 15641 Kč bychom se s pronájmem dostali za přibližně 23 měsíců za stejných podmínek (pojištění, okamžitá výměna). 

Pokud bychom tedy chtěli pronajatý mobil vlastnit celé 2 roky, pronájem by se nevyplatil. Při výměně za nový model hned po 1 roce už je na zvážení každého z vás, jestli je pro něj lepší dát jednorázově velké peníze, nebo dát přednost přijatelné měsíční platbě a mít každý rok nejnovější typ mobilu.

Vydáno: 29.4.2021