Budeme muset za zboží z Aliexpressu platit více?

PromoKupon guarantee

Všechny slevy garantujeme. Odměna pro každého, kdo zde najde neplatnou akci!

Objednávali jste si často kvůli velmi nízké ceně a dopravě zdarma zboží z Číny a jiných států mimo Evropskou unii? Brzy již budete muset popřemýšlet, jestli se vám to stále vyplatí, protože u velice levných produktů by mohly náklady výrazně přesáhnout hodnotu samotného zboží. Podívejte se na novinku, která bude platit od 1. 7. 2021.

Levný nákup z Aliexpressu

Doposud bylo jednoduché si nechat z Aliexpressu poslat zboží, za které jste nemuseli platit nic navíc. Stačilo mít objednávku do 22 € a neplatili jste ani DPH, ani clo. U objednávky do 150 € jste platili pouze DPH a u vyšších objednávek také zmíněné clo. Už při hodnotě nad 22 € jste však museli vyřídit celní deklaraci, které zabere mnoho vašeho času, nebo za něj zaplatíte 200 Kč v případě, že jej za vás provede Česká pošta na základě plné moci.

DPH a clo do 1. 7. 2021:

  • hodnota objednávky do 22 €: neplatí se ani DPH, ani clo
  • hodnota objednávky do 150 €: platí se DPH
  • hodnota objednávky vyšší než 150 €: platí se DPH i clo

Pokud jste si objednávali více zboží, stačilo ho rozdělit do několika objednávek do 22 € a placení DPH a cla jste se vyhnuli.

Červencové změny

Od 1. 7. 2021 nastává změna, která nepotěší žádného lovce ultralevného čínského zboží. Nově budete muset platit DPH i za objednávky do 22 €. Připravte se na to, že pokud si objednáte zboží před tímto datem, doprava může trvat i měsíc a déle. Nepříjemné celní povinnosti, které jste nečekali, vás poté mohou velice překvapit.

DPH a clo od 1. 7. 2021:

  • hodnota objednávky do 22 €: platí se DPH
  • hodnota objednávky do 150 €: platí se DPH
  • hodnota objednávky nad 150 €: platí se DPH i clo

V praxi to tedy znamená, že i s těmi nejlevnějšími maličkostmi, které jste si objednali, budete muset vyřídit celní deklaraci, a to buď sami, nebo to za vás udělá Česká pošta za již zmíněný poplatek 200 Kč. 

Pár dobrých zpráv na závěr

Abychom však jen nesmutnili, pozitivní novinkou je, že se chystá také zavedení aplikace, kde si celní deklaraci budete moci vyřídit sami. Vyhnete se tak poplatku a zdlouhavému vyplňování a odesílání přes Českou poštu. Navíc je tu ještě jedna možnost, jak se DPH a clu vyhnout úplně. Tím je objednání ze skladu, který se nachází přímo v EU. Věříme, že Aliexpress takové sklady rychle postaví a doprava zdarma nás tak čeká i v dalších letech :-)

Vydáno: 16.4.2021